slika baner 9f.png
User Rating:  / 2
PoorBest 

Шта је сценографија?

Да ли сте се некад запитали шта је то сценографија, шта та реч значи, колико су неухватљиви покушаји да се овај појам дефинише и обухвате сви њени аспекти? Сценографија је термин који се универзално користи у позоришној пракси и образовању, али се питамо шта је она у ствари?

Наизглед, делује једноставно одгонетнути њено значење. Сценографија је сложеница грчког порекла од речи сцене која означава позорницу и речи графеин што значи писати, односно описати. Из тога следи да је сценографија – опис онога што је на позорници. Рекли бисмо да сценографија представља ликовно израђену позадину позоришног, филмског или телевизијског дела. Она обухвата ликовно осмишљавање простора у позоришту, кадрова на филму у складу са текстуалним предлошком. Рад сценографа је комплексан. У сарадњи са редитељем и драматургом дела, он мора да осмисли простор којим ће на најбољи начин истаћи редитељеву замисао а да уједно остане доследан самом тексту. Оно што је већини сценографа битно док стварају простор за одређену сцену је да задовоље и сопствени креативни нагон и да сачувају дозу непроцењиве самосталности.

Памела Хауард, сценограф и професор на Универзитету уметности и дизајна у Лондону, написала је књигу под називом „Шта је сценографија?“. На тај начин је отворила полемику на ову тему и упутила другачији поглед на дотадашње схватање и доживљавање сценографије и улоге сценографа. Отворено је исказала размишљања о процесу стварања у позоришту са визуелне тачке гледишта, отварајући многобројна питања и свесно их остављајући без коначног одговора како се не би изгубила драж самосталног трагања и одгонетања неухватљивог.

Многи знаменити светски сценографи су се ухватили у коштац са овим проблемом на Памелину иницијативу и покушали, ипак, да дефинишу или пак само да искажу своје виђење сценографије. За њих је сценографија:

„Прилагођавање датог простора позоришном догађају.“ (Жером Меклберг, Белгија)

„Просторно тумачење сцене.“ (Хосе Карлос Серони, Бразил)

„Визуелизација драмског текста – видети значи веровати!“ (Јаго Перикот, Каталонија)

„Стварање - и разарање – простор позоришне представе.“ (Антоан Дерво, Француска)

„Живот простора и визија живота.“ (Казуе Катано, Јапан)

„Свет маште, место где могу да путујем кроз будућност и прошлост, и изнесем сопствени свет на позорницу.“ (Георги Алекси – Мескишвили, САД)

Један од најзначајнијих домаћих сценографа је свакако Миодраг Табачки. Он је креатор преко две стотине сценографија како у земљи тако и у иностранству. Он је веома особен у томе што ради јер никад не губи идеју о свеобухватности предаставе коју заједнички ствара са редитељем и драмарургом. Табачки ствара декор који има драмску функцију. Сви елементи сценографије по његовом мишљењу говоре подједнако као речи.

А за Вас? Шта је за Вас сценографија?

.

 
 

Позориште категорије

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште