slika baner 3f.png
User Rating:  / 0
PoorBest 

Вилијам Шекспир (1564-1616) - Велики јубилеј

Широм света се слави четристопедесет година од рођења највећег енглеског песника и драмског писца, Вилијама Шекспира. Његове драме су преведене на многобројне језике и налазе се у самом врху по читаности. Такође, представљају најизвођенија дела на сценама светских позоришта. Опус његовог стваралаштва, које је сачувано до данас, састоји се од тридесетосам позоришних комада, стопедесетчетири сонета, две дуге наративне и неколико других поема.

Шекспиров живот је одувек привлачио пажњу али о њему нема много конкретних података и докумената који би његову биографију лишили нагађања и митова. Оно што се поуздано зна је да је рођен и одрастао у Стратфорду на Ејвону, где је и умро. Кад је имао осамнаест година, венчао се са Ен Хатавеј, са којом је имао троје деце: Сузан и близанце Хамнета и Џудит. Између 1585. и 1592. године започео је успешну каријеру у Лондону као писац и сувласник глумачке дружине „Људи лорда Чамберлена“, касније познатију као „Краљеви људи“. Бавио се и глумом, али се сматра да није био међу бољим глумцима. Постоје многобројна нагађања и око тога да ли су дела која је створио стварно његова. Та полемика дуга пар стотина година ни до данашњих дана није дала коначне и јединствене ставове.

Највећи део свог опуса, Шекспир је написао између 1590. и 1613. године. Његова рана дела су углавном комедије и историјске драме, које је он до краја XVI века уздигао до савршенства. Најзначајнија дела раног периода су „Ромео и Јулија“, „Сан летње ноћи“, „Млетачки трговац“, „Тит Андроник“ и „Хенри IV“. Трагедије је писао до 1608. године и тада су настале чувене драме „Хамлет“, „Краљ Лир“, „Отело“ и „Магбет“, које се убрајају у најбоље позоришне комаде на енглеском језику. У свом позном периоду писао је трагикомедије и тада су настала дела „Зимска бајка“ и „Бура“. Сарађивао је и са другим драмским писцима. Многа Шекспирова дела су била објављена за време његовог живота, у издањима различитог квалитета и тачности. Двојица његових другова, дугогодишњих чланова глумачке дружине су 1623. године објавили „Први фолио“, Шекспирова сабрана дела, која су груписана по врстама: на комедије, историјске драме и трагедије.

Оно што Шекспира чини бесмртним и његова дела актуелним је његово непоновљиво умеће да прикаже универзална осећања. Он је кроз разноврсне ликове представио људске страсти и сложеност људке душе, чиме је драмску уметност подигао до неслућених висина. Своју интелектуалну снагу и имагинацију је применио на изучавање људске психологије, стварајући аутентичне, а уједно и универзалне ликове као и дела незаборавне поетичности.

Ово је година великог јубилеја! Не заборавите и уживајте у делима великог Шекспира!

.

 
 

Позориште категорије

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште