slika baner 3f.png
User Rating:  / 0
PoorBest 

Скандинавско расхлађење за врело лето - наставак

Други велики скандинавски писац био је Швеђанин Аугуст Стринберг (1849 – 1912). Поред писања драма у чему је стекао светску славу, бавио се и писањем романа, поезије критике, новеле и писама. Током живота променио је многобројна занимања. Радио је као кућни учитељ, чиновник, глумац, библиотекар, новинар а студирао је и медицину. Био је несрећан младић и осећање из тог периода никада није превазишао. У роману „Служавкин син“, који је заснован на аутобиографским мотивима, Стринберг је описао своје тешко детињство. Несрећна младост се продужила на несрећан живот у коме је умео да изјави да мрзи човечанство али ипак није могао да живи сам, тога је био свестан. Женио се три пута и сва три брака су била поражавајућа. Његов однос према женама је био веома проблематичан. У делу „Бракови I“ заступао је мишљење да мушкарци и жене имају иста права док то мишљење радикално мења у делу „Бракови II“ у коме заступа мизогинијске ставове. Било му је суђено за бласфемију али је ослобођен оптужби. Цео живот га је пратио очај, и то осећање је преовладавало у његовим делима. Доминантне теме у његовом ствараштву су зло, злочин, менталне патње и сексуални конфликти.

Његове драме на почетку каријере нису доживеле велики успех. Наклоност публике и критике је стекао својим натуралистичким комадима. Најпознатије дело овог периода је „Госпођица Јулија“ која је била забрањена скоро свуда. Премијеру у Лондону доживела је 1927. године док је у Њујорку изведена тек 1956. године. Предговор овој драми се сматра манифестом натурализма.

Стринберг се временом удаљавао од натурализма и окретао се субјективној, полумистичкој драми која је и даље била утемељена на реализму. У том периоду је изнедрио драме „Игра снова“,“Олуја“ и „Сабласна соната“ у којима се могу уочити експресионистички мотиви. Основао је и експериментално позориште у Стокхолму у коме су извођени његови комади.

Стринберг је био веома плодан писац упркос сталној борби са менталним проблемима. Теме које је обрађивао биле су веома разноврсне али баш због квантитета његовог стваралаштва, квалитет је морао да варира. Написао је девет томова прозе и поезије и шездесет драмских дела. Најзначајнија дела натуралистичког периода су „Отац“ и трилогија „Ваза“, „Плес смрти“и „Игра снова“. Стринбергов утицај на драму XX века био је дубок и веома опсежан.

.

 
 

Позориште категорије

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште