slika baner 9f.png
User Rating:  / 0
PoorBest 

ШШШШ! Молим, без речи само! – Пантомима 

Пантомима припада сценској уметности и има античке и друге позоришне предходнике, док данас представља популаран облик забаве како код младих тако и код оних мало старијих. Сам термин је грчког порекла и потиче од речи mimesis што значи подражавање или имитирање.

У древном Риму пантомимичар је био глумац који је глумио без речи и са честим променама маски. То је постало уобичајено за забаве у којима су укључене игра и музика. У Европи осамнаестог века, пантомимом су се називали сви они облици који нису припадали комедији и трагедији. У Енглеској су се пантомиме јављале као додатак уз главну позоришну представу, али због своје нагле популарности убрзо постају самосталне. Деветнаести век доноси технолошка открића која доводе до трансформације сцене и у том периоду пантомима достиже свој врхунац. Викторијанске пантомиме су се приказивале у највећим позориштима за Божић и биле су изузетно екстравагантне.

Пантомима постаје самостална уметност почетком двадесетог века. Данашњи облик пантомиме се заснива на викторијанском али је то углавном варијететски програм. Често се пантомима користи у дечјим представама и укључује комичне и акробатске елементе. У пантомими се разликују три врсте покрета и могу се препознати као уметност става или држања где се кроз спољашњи став и покрете изражавају унутрашња осећања. Друга врста се одликује коришћењем знакова и покрета из свакодневног живота али у пренаглашеној форми и последња се истиче илузиона техника која се служи чисто телесним средствима.

Најпознатија је француска школа која разликује пантомиму и миму. Пантомима прича приче о свакодневном животу истичући комичне и трагичне ситуације и директно се обраћа публици. У овој француској пантомими преузета је бела маска од лика Пјероа (лик из Commedia dell'arte, меланхолични, вечито заљубљени лик у белом костиму са белом маском) и изражава се путем екстремитета и мимике. Мима жели да кроз сцену изрази људске конфликте и осећања без употребе речи. Његова врста изражавања је симболична и помало апстрактна. Лице није нашминкано или је само прекривено неутралном маском.

Некад се може много више рећи без речи! Зар и ви не мислите тако?

.

 
 

Позориште категорије

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште