slika baner 8f.png
User Rating:  / 0
PoorBest 

Јапански театар – Кабуки театар

Од давнина је Кина вршила велики културни утицај на Јапан, али се јапански театар појавио као независна творевина. Јапанско душтво се развијало на другачији начин и на културу је доста утицала религија као и доминација војних касти орјентисаних ка зен-будизму.
Под шогунатом (шогун-владар) Токугаве у 17. веку, градови достижу свој процват. Развија се средња класа која је била заслужна за настајање популарног облика позоришта који се назива кабуки (песма-игра-глума). Најпознатији драмски писац који је писао за кабуки позориште био је Чикамацу Монзаемон (1653-1724). Љубавне приче и историјски догађаји најкарактеристичније су теме које се појављују у кабуки театру. Без обзира на тематику драмских текстова који су се приказивали у кабуки театру, њих одликује трагичан крај и то најчешће као самоубиство главних актера. Кабуки је црпео инспирацију из традиционалног јапанског луткарског позоришта, Бунраку у коме док наратор прича причу, глумци изводе пантомиму.
У кабукију је било више индивидуалних улога и нису се носиле маске. После 1629. године женама је било забрањено да глуме тако да су све улоге играли одрасли мушкарци. Ова појава је била веома интересантна за токијску публику (едо). Глумци су уживали велики престиж без обзира што власт није одобравала њихову професију, а са друге стране, глумци у провинцији су имали веома тежак живот.
Кабуки драма је трајала јако дуго. Могла је да потраје и читав дан, а понекад и неколико дана. Због тога је публици у кабуки театру дозвољено јело и пиће, као и понеко оговарање уколико је представа имала незанимљивих делова, а неки су чак за кратко напуштали представу па су враћали касније.

.

 
 

Позориште категорије

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште