slika baner 3f.png
User Rating:  / 0
PoorBest 

Цензура и позориште

Кроз историју позоришта може се увидети да је увек постојао неки вид цензуре, односно забране представљања неког садржаја углавном из политичких разлога. Практично све владе су одржавале неки облик цензуре штампане речи и јавних представа, а неке то и даље чине. Од давнина је позориште због свог друштвеног ангажмана представљало претњу многим државним урећењима. Због своје константне повезаности са сатиром и друштвњеном критиком, позориште је стално представљало претњу. Позоришна уметност, због окупљања великог броја људи, увек је кроз време изазивала подозрење државног апарата. Мада, позната је ствар да је цензуру теже спречити тамо где нема писаног текста, тако да је цензура везана за појаву штампе у XI веку. Предмет цензуре може бити бојазан од политичких и верских побуна, сексуалних и насилних садржаја.

Познато је да је Гогољев “Ревизор” изазвао полемике и велику пометњу, тако да је и поред наклоности цара Гогољ био принуђен да на једну деценију напусти земљу. Настанак “нове драме”, коју је предводио Ибзен појачао је појаву цензуре. Цензурисање драмских писаца попут Ибзена и Бернарда Шоа, који су имали наклоност интелигенције, изазвало је побуну и оснивање приватних позоришта и позоришних клубова.

Појава демократских друштава се на први поглед не везуjе за цензуру, али су средства за ограничавање слобода постала много перфиднија и на први поглед мање уочљива, али и даље веома ефикасна.  

.

 
 

Позориште категорије

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште