slika baner 10f.png
User Rating:  / 1
PoorBest 

Константин Костјуков

Светски познат балетски играч. Директор Балета Народног позоришта у Београду. Педагог и кореограф. Као мали, прво је свирао клавир а онда је открио чари балета. Са само осамнаест година, као члан балета Шевченко у Кијеву, добија самосталност која му пуно значи. Звање првака добија 1987. Године а 1991. добија ангажман првака у Балету Народног позоришта у Београду, где публика одушевљено очекује његове улоге у “Дами са камелијама”, “Ромеу и Јулији”, “Дон Кихоту.”

Иако је рођен у Украјини, руског је порекла. Његов отац је такође био балетан, и то у Националном театру у Кијеву. Почео је да се бави балетом са десет година. Тада је дефинитивно одустао од клавира и музичке школе које је похађао претходне три године. Морао је да се одрекне многих ствари, јер је већ у осам ујутро био у балетској школи, а враћао се око седам увече, и само недеља му је била слободна. Једино је још имао снаге да уради домаће задатке из редовне школе и након тога би већ одлазио у кревет.

Живео је боље од спортиста, јер су тада највише ценили космонауте и балетане. Но, није могао да се опушта на дуже време или да се проводи сваког дана јер би због умора уследиле повреде. Ипак, то је само једна страна ове професије која му је дала могућност да пропутује скоро цео свет.

Иза себе има два брака, а последњих седамнаест година је у вези са балерином Душком Драгићевић. Из првог брака има сина Аљошу а са Душком сина Андреја. Након турнеје по Канади 1988. године, добио је понуду тамо и остане, али да се одрекне руског држављанства, и постане емигрант. Упркос понуди да тамо одмах постане солиста и има добру плату, стан и ауто, одбио је понуду. Наиме, не би смео да излази пет година из земље, што је велики период за каријеру балетског играча.

Годину дана касније, указала му се иста прилика али у Југославији. Како се СССР већ распадао, а добио је добре услове, могућност да наступа где жели и још се у међувремену заљубио, прихватио је прилику. У Југославији се тада лепо живело, а и желео је да се докаже и на другој сцени. Касније се посветио отварању балетског студија са Душанком, иако још не размишља о повлачењу са сцене.

Таленат, тактичност, перфекционизам су само једни од епитета који красе овог изузетног играча. Доброта, грациозност и шарм који осваја му свакако помажу да се истакне далеко од других. Да ли игра сиртаки, оплакује вољену Јулију или се бори са ветрењачама на сцени, публика не бира када је Константин у питању. Само да што дуже наступа. Аплаузи, овације и позивање на бис су довољни параметри који приказују на каквом светлу наступа Константин Костјуков.  

.

 
 

Позориште категорије

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште