slika baner 4f.png
User Rating:  / 1
PoorBest 

Из историје јапанског позоришта (део први)

Кабуки: традиционално јапанско позориште је настало крајем XVI и почетком XVII века, те осликава тадашње политичке и друштвене промене у земљи. Иако је настало у периоду када је Јапан био у потпуности изолован од остатка света, у Кабукију су снажно присутни драмски принципи који важе у Азији, наглашавајући симболизам и алузивну машту. Јапанско позориште тежи да иницира расположење публике, осликавајући тренутну реакцију и емоцију гледаоца.

По облику и тематици постоје три врсте Кабуки дела:
1. Шоса гото или Плесна драма, која неки догађај тумачи у плесном облику, али може да буде и без садржаја.
2. Ђидаи моно или Историјска драма, где се обично описују животи славних ратника и владара.
3. Сева моно или Грађанска драма која може да обрађује и неки актуелни догађај.

Кабуки театар подједнако развија говор, звук, покрет и простор. Драмска синтеза достиже моћан степен комуникације користећи визуелне и слушне технике којима сугерише емоције публици. Сваки вид извођења је стилизован. Доста се користе наративне музичке форме које преносе расположење, наглашавају емоционалну тензију и обезбеђују успешно извођење.

Када је Токугава Лејасу 1603. године, добио титулу шогуна, чиме је започета дуготрајна владавина породице Токугава, у Јапану је отпочео период јаке војно-централизоване државе и потпуне изолације. Власт је била у рукама шогуната, док је друштво било хијерархијски подељено у четири групе: племство, самураје или ратнике, обично грађанство и трговце. Под утицајем строге војне владе, свима је 1637. године био забрањен излаз из земље, а 1641. Јапан је и званично прекинуо све везе са спољашним светом.

Ипак, Јапан је изолацију успео да искористи за развијање уметности. Реч Кабуки (Ка-певање, Бу-плес, Ки-вештина) долази од глагола кабуку што значи нагнути се. Од самог почетка, Кабуки је био озлоглашен од стране шогуната првенствено због тога што није имао форму класичног позоришта које је припадало елити. Кабуки је тако постао позоришна уметност трговаца и земљорадника. шогунат је дозвољавао забаву људима из трећег сталежа, али уз стални надзор.

Позоришта су се градила само у одређеним деловима града, а представе и њихово време извођења били су строго одређени. Пошто глумци нису припадали ни једном сталежу, нису били поштовани. Њихово кретање и живот контролисао је шогунат, а контакт са људима ван позоришта био им је строго забрањен.

Настанак Кабуки позоришта везује се за 1596. годину, када је Изумо Окуни на обали реке Камо, у Кјоту, извела чудан плес...  

.

 
 

Позориште категорије

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште