slika baner 10f.png
User Rating:  / 0
PoorBest 

Насиље нема оправдања

У марту поводом Светског дана поезије, одржана је представа „Насиље нема оправдања“ у Анексу Библиотеке шабачке, у Дворани „Винавер“. Представа је настала у оквиру Тhe/Аrtо пројекта у режији Зијаха Соколовића. Основна идеја овог пројекта је да се кроз драмску уметност едукују деца основношколског и средњошколског узраста о важним друштвеним темама и проблемима, као што су насиље у породици, дрога и репродуктивно здравље.

У представи су учествовали глумци Милијана Макевић и Марко Марковић који су кроз непосредан контакт са децом разоткрили различите облике насиља. На ефектан начин су их упознали са једним од највећих проблема данашњице. Открили су шта с е све може назвати насиљем и како се оно може препознати и на који му се начин може одупрети.

Насиље нема оправдања никада – у фасцинантном споју сценског покрета и текста управо је ово и показано и доказано. Сваки покрет, трзај, трептај, свака реч, уздах, сво ћутање и затварање очију су показали да насиље јесте поезија наше свакодневице.

Сила је оружје слабих духом, и у сродству је са страхом, а хуманост није посматрање туђе патње. Јаук се чује без обзира да ли тучеш или тебе туку. Насиље је одбрана човека несигурног у себе и користи само онима који ништа не могу изгубити, а ненасиље, како то рече чувени Махатма Ганди не значи покорити се вољи онога који ти наноси зло, већ значи одмерити се целом својом душом са вољом тиранина. Насиље се ставља на пробу оног тренутка када му се неко супротстави силом. Нема колективног ћутања, прећуткивања, склањања погледа од свакодневице, само разговор, поверавање и поверење могу да помогну и реше често безизлазне ситуације.

Шабачки средњошколци су били заинтересовани да поделе своје мишљење и своја искуства са сјајним глумцима, који су се показали и као добри психолози, педагози, психијатри и социјални радници. Ова представа је настала дуготрајним, посвећеним истраживањем и на беспрекоран начин осветљава нашу суморну слику реалности. Као подсећање шта све радимо, шта се дешава око нас и у нама, представу треба да погледа што више деце и одраслих, да бисмо ишли широм отворених очију, али, и сутра високо дигнуте главе јер смо учинили бар један корак на путу ненасиља.  

maxmaxmaxmaxmax

.

 
 

Позориште категорије

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште