slika baner 10f.png
User Rating:  / 1
PoorBest 

 

Позоришно пролеће (први део)

Други по реду, фестивал позоришних остварења Позоришно пролеће одржан је средином априла у нашем граду. Током седам дана, позоришној публици представили су се позоришни ансамбли из Београда, Новог Сада, Сомбора, Шапца. Теме које су кроз представе обрађене имале су за циљ представљање социјалне карте Србије/Балкана, борбе обичног човека са тековинама данашњице, борбе са духовима греха из прошлости и гласна размишљања појединца.

Оправдано, све заслуге одлетеше у Српско народно позориште, у Нови Сад, представи На Дрини ћуприја, у адаптацији и режији Кокана Младеновића, а по књизи јединог нобеловца са екс-Ју мапе, Иве Андрића. Иако су наступали последње такмичарско вече фестивала, то их није спречило да буду најуспешнија представа на фестивалу. Уз превише симбола и агилног покрета, Младеновић нас уводи у једну нову димензију и гони нас, готово исто као и Андрић, да осетимо сваки камен вишеградске ћуприје, да видимо сваку сузу доминцијалног живља и да кроз 150 минута активне радње и оригиналне музике, бар иоле, схватимо несхватљиве и баналне поделе, обогаћене личним печатима ликова. Од Лотике до Ћоркана, преко корака Алије Ђерзелеза/Марка Краљевића/Краља Твртка, до првих капи крви из претходног војевања по БиХ, препуна спортска сала средње Економско – трговинске школе у Шапцу, затресла се од овација.

Претпоследњи су наступали домаћини. Шабачко позориште се својим суграђанима представило комадом Калдерона Де Ла Барке Живот је сан у режији Александра Саше Лукача. Герилска прича о таштини и сујети, исувише подсећа на мит о Лају и Едипу и кроз оквир шпанске сапунице преноси се у савремено доба. Од једнорога до Елтона Џона, можда и најреалнија слика Калдерона. Комадом доминирају проверени зналци, прваци Шабачког позоришта, оплемењени младим снагама.

Атеље 212, шабачкој публици, представио се комадом Деца радости Милене Марковић, у режији Снежане Тришић. Добро опробан тандем је још једном показао да борба младог човека није само плод бунта, него и несхваћености и немара околине и да свака карика друштва мора бити одговорна једна за другу. Ред песме, ред приче; од веселих седамдесетих, прошлог века, до болне данашњице, група клинаца одраста у главном граду СФРЈ, СРЈ, СЦГ, РС. Песник, Принцеза. Златни дечак вођени руком Анђела екстазе, упознају Музу и Ратника. Упознају живот и смрт, борбу и предају, љубав и одбаченост. Убедљиви млади београдски глумци дочарали су време које сви својатају, како то лепо рече млада награђена глумица Јована Гавриловић (Принцеза). Осим Јоване, наградом, и то не било којом се окитио и луцидни Бојан Жировић, улогом Анђела екстазе, младог учитеља и партизана. Жировићу је додељена Награда Љубиша Јовановић за најбољу мушку улогу на фестивалу.

Марко Рибић

.

 
 

Позориште категорије

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште