slika baner 7f.png
User Rating:  / 1
PoorBest 

Свет духова

“Свет духова” је графичка новела Данијела Клоувса која је објављивана у наставцима између 1993. и 1997. године. Сјајан пријем код критике и код публике је за веома кратко време овај стрип учинио култним. Састављен је од осам поглавља, од којих свако чини епизоду у животу главних јунакиња Инид и Ребеке. Клоувс приказује две тинејџерке, које су најбоље другарице од малих ногу. Оне су домишљате, оригиналне, циничне до граница окрутности, самопрезриве, веома критичне али и препуне младалачког страха пред непознатим.

Црнокосу Инид и плавокосу Ребеку пратимо кроз мноштво неповезаних авантура, док лутају по свом малом, безбојном, безименом, типично америчком граду. На свом путу одрастања срећу разне ликове, углавном чудаке, губитнике, напаснике, које писац очигледно добро познаје и успешно дочарава. Клоувс у овом делу пише о две аутентичне адолесценткиње које се налазе на прекретници у животу јер напуштају безбрижно доба средњошколских дана и суочавају се са наговештајима доба одраслих које им следи. Идит је динамична, усуђује се да буде различита, док је Ребека конвенционални тип и труди се да све држи под контролом. У овом стрипу на неколико места можемо видети како се Ребека и Инид одупиру одрастању, пoготово Инид, која очајнички жели да сачува своје детињсво, везујући се за плоче и играчке из тог периода. Писац је веома реалистично приказао ове две девојке, тако да нам се чини да их већ знамо, без обзира на то да ли су нам симпатичне или не. Дијалози су реални, многе ствари су само наговештене а ликови своју крхкост и сензибилност покушавају да прикрију грубим псовкама како би се на тај начин осетили што више одраслим.

“Свет духова” је специфичан и по томе што су женски ликови главни јунаци у стрипу, док у већини стрипова доминирају мушки ликови и њихов поглед на свет. У овом делу су покренуте и многобројне теме које су битне младима, попут секса, мушко-женских односа, развода, односа са родитељима, дилема: да ли отићи на колеџ или не. Овај стрип покреће још много тема за дубље размишљање и завршетак је остављен отвореним за више интерпретација. Иако је овај стрип настао на крају XX века, млади се могу идентификовати са овом причом и данас, јер карактери у овом делу поседују универзални бунт, они осећају бол и притисак који је карактеристичан за младог човека без обзира на време у коме живи.

Цртеж је веома специфичан. Клоувсов свет је приказан у црно-белој техници уз додатак великог броја нијанси плаве боје, што савршено одсликава меланхоличну атмосферу која влада у стрипу. Инид и Ребека су једини ликови који су нацртани реалистично док су остали, споредни ликови, углавном штребери, губитници, чудаци, представљени помало деформисаним стилом, што одсликава начин на који их главне јунакиње виде и начин на који виде свет око себе.

Ова графичка новела је освојила престижне награде и налази се на многим топ листама најбољих стрипова. Прича о одрастању и пријатељству Инид и Ребеке је доживела и филмску екранизацију у режији Терија Звигофа са Скарлет Јохансон и Тором Бирч у главним улогама док је Клоувс адаптирао сценарио и био номинован за Оскара.

{fastsocialshare}

.

 
 

Стрип категорије

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште