slika baner 6f.png
User Rating:  / 1
PoorBest 

"Калвин и Хобс"

Стрип о шестогодишњем дечаку Калвину и његовом плишаном пријатељу тигру Хобсу је дело Била Ватерсона, који ужива посебно место у свету стрипа. “Калвин и Хобс” је један од најбољих и најпопуларнијих новинских стрипова свих времена. Бил Ватерсон, стварајући овај стрип од 1985. до 1995. доживео је велика признања и популарност, али је остао веран себи и ликовима које је креирао и није дозволио да они постану излизани маркетиншки симболи попут многих.

Догодовштине несташног дечака Калвина и његовог, маштом створеног пријатеља, тигра Хобса, представљају једно од најлепших и најшармантнијих дела девете уметности. Ови јунаци су осмишљени тако да вам преокупирају пажњу од самог почетка и украду вам срце још при првом читању. Стрип о Калвину и Хобсу се одликује посебном оригиналношћу и свежином израза, као и атмосфером вечног детињства, чему је и сам аутор много допринео повлачећи се на врхунцу каријере и популарности, осигуравајући својим ликовима бесмртност.

maxmaxmax

Необичност и посебност овог стрипа лежи у специфичном тандему који чине Калвин и Хобс. Калвин остварује пријатењство са Хобсом који живи у свету његове бујне маште. У чланку поводом десет година од постојања стрипа, аутор је изјавио: ”Ја не размишљам о Хобсу као лутки што чудом постаје жива кадгод је Калвин у близини. Нити мислим о Хобсу као производу Калвинове маште. Природа Хобсове реалности ме не интересује, и свака прича проналази начин да избегне решење овог питања. Калвин види Хобса на један начин, а свако види Хобса на други начин. Приказујем две верзије реалности и свака има потпуни смисао учеснику који је доживљава. Мислим да живот тако функционише. Нико од нас не види свет на потпуно исти начин, и ја само цртам то дословно у стрипу. Хобс је више прича о субјективној ралности него о луткама што оживљавају.”

Овај стрип представља свет једног шестогодишњака, који покушава уз помоћ свог плишаног пријатеља да савлада све препреке и страхове које то бурно доба дечаштва носи (неразумевање родитеља, учитељице, стални домаћи задаци, дадиља, школски насилник Мо који га малтретира…). Лик који се на посебан начин издваја у стрипу је девојчица Сузи, која се Калвину допада али би то било страшно кад би он то признао па те сцене представљају поље велике креације за аутора да прикаже да онај ко се туче тај се у ствари воли. Суштина стрипа је заснована на многобројним животним, дирљивим сценама. Аутор својом причом и цртежом кроз причу о једном необичном пријатељству дотиче лепоту и суштину живота али на један непретенциозан начин и без имало патетике. Мисао која доминира у овом стрипу је да већина нас остари али да у суштини не одрасте и да се унутар сваке одрасле особе налази дете.

{fastsocialshare}

.

 
 

Стрип категорије

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште