slika baner 7f.png
User Rating:  / 2
PoorBest 

Салон стрипа

Месец октобар је за нама и завршио се у знаку књиге. Традиционално, Сајам књига обележава овај период у години и књигождерима нуди разноврстан мени. Свако бира по свом укусу и афинитету.

Љубитељи стрипа, односно девете уметности, могу да буду задовољни, јер последњих година стрипови заузимају значајно место на Сајму књига. Због све већег интересовања и развоја издавачких кућа које се баве издавањем стрипова, основан је Међународни салон стрипа, који се већ 11 година одржава у Београду у Студентском културном центру, који је и организатор овог културног догађаја.

Међународни салон стрипа сваке године организује такмичење стрип-аутора свих узраста из различитих земаља света. Награде се додељују у категоријама за најбољи сценарио, најбољи цртеж, додељује се и награда за иновацију у стрип- уметности, као и награда за најбоље остварење класичног, али и алтернативног стрип-језика. Додељују се награде и за стрип-ауторе до 15 година, као и специјална награда за најмлађег аутора. Љубитељи стрипа су у могућности да за све време трајања Салона уживају у изложеним радовима такмичара.

Посебну атмосферу на Салону стрипа чине многобројне радионице, трибине, предавања, промоције нових издања, а пре свега је чине позитивни људи, који енергично и ентузијастично шире љубав према стрипу и на тај начин представљају најбоље промотере ове, ипак маргинализоване, уметности.

Овогодишњи Салон стрипа је орјентисан на две главне тематске целине. Прва је посвећена Боривоју Довниковићу Борду, специјалном госту Салона, пиониру загребачке школе цртаног филма и југословенске анимације. Била је представљена ретроспектива његовог богатог и веома значајног стваралачког опуса. Друга целина је посвећена стваралаштву наших истакнутих стрип-цртача попут Жељка Пахека, Леонида Пилиповића, Бојана Ковачевића, Тибериа Беке, Бобана Савића Гета и Јована Укропине, који су радили на пројектима еминентних француских издавачких кућа по сценарију Жана-Пјера Пекоа.

У оквиру Салона су била представљена издања издавачке куће „Комико” из Новог Сада, који се већ годинама издвајају по својој специфичној издавачкој политици. Својим издањима промовишу наше најбоље савремене ауторе док су у последње време своју делатност проширили и на лиценциране наслове, на дела великана девете уметности попут Роберта Крамба и Харолда Фостера.

“Систем комикс”, издавачка кућа из Београда, промовисала је други део стрип- трилогије „Константиново раскршће”, где су, у веома инспиративном разговору, учествовали аутори Дејан Стојиљковић, Драган Пауновић и талентовани стрип- критичар и сценариста Павле Зелић.

На овогодишњем Салону организована је и промоција тематског издања Часописа за књижевност, уметност и културу „Градац”, који је био посвећен Андрији Мауровићу, великану југословенског стрипа.

Пројекцијом кратког анимираног филма „Успон и пад уметности”, Алексе Гајића, завршен је 11. Међународни салон стипа.

Драги наши књигождери, стрипождери, Библиотека шабачка мисли на Вас и због тога вам спрема много квалитетних издања, али и изненађења!

{fastsocialshare}

.

 
 

Стрип категорије

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште