slika baner 6f.png
User Rating:  / 1
PoorBest 

“Половни свет”

Саша Ракезић, познатији по свом псеудониму - Александар Зограф, је стрип аутор из Панчева. Он је један од најутицајнијих аутора алтернативног стрипа, не само у нашој земљи већ у целом свету. Његови стрипови су ушли у све значајније антологије независних издања, објављивани у многим магазинима и преведени на енглески, француски, италијански, шпански, немачки…

Цртежи Саше Ракезића делују као фотографије из сна. Сан управо и представља једну од главних тема овог стрип аутора, а водич кроз тај свет сна је уметников алтер его. Он је налик на младог Кафку, са крупним, радозналим, по мало шпијунским очима води нас кроз пажљиво забележене визије из снова.

Збирка стрипова “Половни свет” настала је као одабир Зографових радова, редовно објављиваних у недељнику “Време”. Кроз неисцрпну колекцију предмета, попут старих играчака, фотографија, разгледница, постера које је аутор проналазио случајно или чешће на бувљим пијацама, прича нам веома занимљиве приче у стрипу. Он се непрестано пита ко су ти људи са фотографија, какве су биле њихове судбине и шта су за њих некад значили ти одбачени предмети, а шта значе њему сада. Зограф верује да све ствари имају свест, за њега ни прошлост није нешто што је прошло, он свет доживљава као узбудљиво место без обзира где сте рођени. За њега је сваки микрокосмос који настањују људи вредан пажње и поштовања.

maxmaxmaxmax

Кроз стрипове Александра Зографа у наше животе су се умешале старе рекламе, праисторијске слике, разноразни бачени предмети, сновиђења као и многобројне животиње које посебно воли да црта. Саша Ракезић је себе назвао необичним човеком “који се забавља периферним детаљима” и на тај начин нам скреће пажњу на све те ствари, удахњујући им нови живот кроз своје стрипове, уједно обогаћујући наше животе, враћајући нам дечју радозналост и наивност.

.

 
 

Стрип категорије

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште