slika baner 7f.png
User Rating:  / 2
PoorBest 

Мали принц

Култна књига француског писца Антоана де Сент Егзиперија, „Мали Принц“ доживела је своју метаморфозу у виду стрипа. Није усамљен случај да стрипови настају по већ афирмисаним књижевним делима, али овде је реч о „Малом Принцу“, а не о било ком књижевном предлошку. Баш због посебног сентименталног односа многобројних љубитеља овог деле широм света, као и због веома упечатљивих и препознатљивих илустрација Антоана де Сент Егзиперија, Жоан Сфар, аутор овог стрипа, није имао нимало лак задатак.

Сфарова адаптација је доживела велики успех у Француској, где је првобитно објављена, да би за кратко време овај стрип био преведен на друге језике и тиме стекао многобројне љубитеље. „Мали Принц“ је проглашен најзначајнијим стрипом за младе на чувеном Међународном фестивалу стрипа у Ангулему. Овај стрип је објављен на српском у Едицији „Весели четвртак“ из Београда и на тај начин је овај поетско-филозофски стрип постао доступан заљубљеницима девете уметности у Србији.

maxmax

Жоан Сфар је створио оригинално и упечатљиво дело, независно у свом графичком изразу од оригинала, али дословно се држећи базичног предлошка, преносећи главне Егзиперијеве идеје. У овом стрипу доминира ауторов богати стил и специфична колористика, препуна контрасних боја, које у потпуности дочаравају атмосферу која влада у њему. Сфар је успео да задржи и да посебно истакне Егзиперијеву идеју, да се не сме заборавити дечји поглед на свет, јер ће нам без таквог погледа суштина постојања измаћи.

Аутор је на успешан начин превазишао статичност дијалога у пустињи између пилота и Малог Принца, вешто их надопуњујући својом маштом у духу самог дела. Такође, он је вешто одузимао одређене делове од оригинала, како би остао доследан ритму приче која је у његовом фокусу. Жоан Сфар је донео нови и веома упечатљив визуелни доживљај овог дела у коме је задржао сву емотивност и суштинску радозналост Малог Принца који већ седамдесет једну годину инспирише разне генерације широм света, учећи их шта је припитомљавање, шта је пријатељство, шта је љубав, шта је живот.

 

.

 
 

Стрип категорије

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште