slika baner 9f.png
User Rating:  / 0
PoorBest 

"Хладна као лед"

Нина Буњевац је канадска стрип ауторка српског порекла. Рођена у Канади, одрасла у Југославији и од 1990. године је наставила живот у Канади, у Торонту. Дуго по одласку на други континент осећала је носталгију за Југославијом, као и потпуно неприпадање новој средини. Као ликовни уметник Нина је своја осећања почела да отелотворује кроз слике, илустрације, стрипове. Стално је осећала подвојеност између Нине „канадске уметнице“ и Нине „југословенске емигранткиње“. Та разапетост је почела полако да ишчезава са радом у једној српској кафани у Торонту , где је упознала многобројне људе различитих профила (музичаре, фолк певаче, дилере, породичне људе...) Приче тих људи су јој биле инспирација за многе стрипове које је касније створила.

Као друга велика инспирација за Нинино стваралаштво била су дела Дубравке Угрешић - „Музеј безувјетне предаје“ и „Култура Лажи“. На њу су велики утисак оставила Дубравкина запажања о распаду Југославије, о појави масовне хистерије и национализма, а пре свега носталгија која је прожимала та њена дела. То је била тачка прекретница у Нинином животу и она је престала да слика уља на платну и почела је да се бави скулптуром и стрипом. Ова књижевност јој је отворила очи за неку другу уметност у којој жели да се изрази и из једног статичног медија прешла је у наративни.

„Хладна као лед“ обухвата стрип приче Нине Буњевац: Пружа се прилика, Горке сузе Зорке Петровић, Последња молба, Права ствар и Август, 1976 у којима она радикално и веома страсно изражава свој социјално-егзистенцијални поглед на свет. У већини њених прича, жена заузима централно место. Њу одликује јак и упечатљив карактер и углавном потиче са дна друштвене лествице. Њене приче су набијене имплицитним насиљем, сексуалном непосредношћу а изнад свега интересантном наративношћу која у себи скрива укорењену ириноју и мајсторство стварања унутрашњег монолога. На први поглед не постоји наративна повезаност између ових прича, али „Хладна као лед“ предтавља срип јединствене атмосфере у коме Нина прича приче о потрази за љубављу и различитим њеним аспектима.

Оно што Нину као стрип аутора издаваја је њен посебан ликовни израз, њено тачкасто виђење света у коме владају упечатљиве и помало гротескне људске фигуре. Њена илустративност је потпуно у функцији нарације, где брижљивим истицањем детаља и наглашавањем посебних сцена одржава динамику чак и статичних призора. Све то чини посебну атмосферу Нинине креације света.

Веома је интересантан детаљ који је Зоран Ђукановић изнео у предговору овог стрипа у коме Нина објашњава разлоге за настајање приче Август 1976. „Стрип је инспирисан мојим незадовољством са појавом и акцијама клеро-фашистичких група у Србији... Стрип је базиран на погибији мог оца Петра, који је у политичком избеглиштву био уплетен са Николом Кавајом, такозваним „ловцем на Тита“. Отац је 1976. године погинуо у Торонту са двојицом пријатеља, у неразјашњеној експлозији, планирајући напад на Југословенски Конзулат. Сви смо у породици осетили терет национализма у деструктивном духу. Дух сличан томе је петнаестак година касније допринео распаду Југославије, и скором уништењу живота једне генерације.“

Нинин нови стрип „Fatherland“ предтавља причу о њеном детињству, њеној породици а пре свега о њеном оцу. То је стрип који треба да угледа светлост дана ове године а који се иницијално базира на причи Август 1976 из стрипа „Хладна као лед“. У августу ће бити објављен у Великој Британији, потом у Канади, Чешкој, Немачкој, Хрватској и САД-у.

Са нестрпљењем, у име свих књигождера и љубитеља стрипа, очекујемо Нинин нови стрип на полицама Библиотеке шабачке, а до тада уживајте у стрипу „Хладна као лед“.

.

 
 

Стрип категорије

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште