slika baner 7f.png
User Rating:  / 0
PoorBest 

"Хогар Страшни 1, 2, 3"

„Хогар Страшни – Најбоље од мене“ је први у низу сабраних стрипова о Хогару који је за домаћу публику издао Бели Пут. Љубитељи овог неустрашивог Викинга који се на стрип сцени појавио пре више од четрдесет година, били су први пут у прилици да се са свим догодовштинама овог јунака сусретну на једном месту. Овај карикатурални хумористички стрип је широм света преведен на десетине језика и дневно у његовим чарима ужива више стотина милиона људи.

Дик Браун је створио стрип визуелне поетике у коме је визуелној креацији својих ликова удахнуо психолошку карактеризацију изузетног шарма. Створио је јаке и препознатљиве, а пре свега веома једноставне ликове које су људи брзо усвојили и заволели. Скицирајући шлем на коме су се појавили рогови, а испод крупне, разрогачене дечачке очи оивичене разбарушеном брадом и брковима, Дика Брауна је изненадио сопствени карикирани лик на папиру. Хогар Страшни је приказан као велико дете. Браун је кроз овај стрип препричао дечју психологију и на тај начин створио дело које је подједнако пријемчиво и деци и одраслима.

Ми у Хогару и његовој породици као и у односу са пријатељима препознајемо нешто од наше свакодневнице, нешто што желимо да сакријемо од себе или нешто што већ дуго кришом тражимо. Речитост овог стрипа лежи у само једној сличици, у једном гегу, у минимализму израза. Ефектоност овог стрипа проистиче из једноставности. Дик Браун је креатор ликова Хогара, његове жене Хелге, сина Хамлета, ћерке Хони и пријатеља Срећног Едија чија је универзалност и препознатљивост освојила читаоце широм света, а у чијим поступцима и особинама могу да се препознају и дан данас, без обзира на националност и географску припадност.

„Ко је дакле тај страшни Викинг? Тај презапослени варварски бизнисмен који се труди да, између пљачке Европе и два мамурлука, буде и добар татица. Па, пре свега он је породичан и послован човек...Страшни је он варварин, који осваја стране земље, а не заборавља ни да узме листу за набавку од своје жене Хелге. Тај грозни Викинг има меко срце. Спава са мецом и купа се једном годишње. Ни тада без играчке, то јест гуске, која плута око њега...Кажу да Викинзи не лажу. Хогар је и ту поново изузетак. Лаже ко велики. Али ту је и први детектор лажи у историји. Његови рогови. Који се тресу и звецкају кад Хогар изговори лаж. Постоји могућност и да отпадну. Ако то није пех над пеховима. Крајње неугодан и за сурова викиншка времена.“(из поговора)

После пет година од изласка првог дела стрипа о Хогару, Бели Пут је објавио други и трећи део под називом „Хогар Страшни – Хелга, љубави“ и „Хогар Страшни – Сва чуда света“. Ова три српска издања, продата у неколико хиљада примерака су унела квалитативну промену и освежила стрип сцену у којој недостоју стрипови у којима подједнако могу да уживају и млађи и старији љубитељи девете уметности. Хогар се издвојио у свету срипа као остварење за читаву породицу.

„Смејући се нецивилизованом брадатом пљачкашу, ми „истерујемо“ варварина из себе, филтрирајући затуцаност, предрасуду и догматизам који често бивају уткани у сам појам тредиције и допуштајући нам да у будућност понесемо само најбоње делове прошлости – оданост, разумевање и љубав, праве вредности којима нас породице уче.“ (Драшко Рогановић)

Лето је право време да уживате са вашом породицом уз све три књиге „Хогара Страшног“. Библиотека вас жељно ишчекује!

.

 
 

Стрип категорије

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште