slika baner 9f.png
User Rating:  / 0
PoorBest 

У кажњеничкој колонији

Франц Кафка (1883-1924) један је од најзначајнијих писаца двадесетог века. Рођен је у имућној јеврејској породици у Прагу и веома рано почео да се интересује за књижевност. Говорио је и писао своју прозу на немачком језику. Његова дела обележена су страховима и нервозама људске егзистенције. Већина Кафкиног стваралаштва је објављено постхумно, захваљујући његовом пријатељу Максу Броду који није испунио Кафкину жељу да уништи сва његова дела.

Франц Кафка је 1919. године написао кратку причу „У кажњеничкој колонији” по којој 2007. године настаје истоимени стрип двојца Силвана Рикара, сценаристе и Маела, аутора цртежа. Тема и даље остаје иста – брутални варваризам кажњавања. Овога пута је садржај представљен знатно мрачнијим и експлозивнијим тоном полулудог Официра, који објашњава једном Путнику иновативни метод кажњавања путем морбидне функције смртоносног строја. Како листамо стране, све више смо уверени да није ни битно шта је оптужба нити ко је оптужени, најбитнији је финални чин - брутална казна!

По Рикаровим речима “Дело, У кажњеничкој колонији, доказ је да ужас и окрутност иду у спрези са тананошћу, благошћу, љупкошћу, нежношћу и блаженством. Али Кафка једва да и преувеличава апсурдну тврдоглаву склоност човека ка самоуништењу.”

Радња се одвија у пустињи, под јарким сунцем, са врло сведеним бројем ликова. Главни су Официр и Путник, чији су карактери у стрипу представљени упечатљивим цртежом који указује на њихову девијантност. Оштре и дубоке црте издуженог, кошчатог и злобног лица Официра, наспрам облог и буцмастог Путника, који као да се позамашном телесном формом штити од погубних утицаја средине и самог Официра, али због тога и не разликује добро од лошег, морално од неморалног.

Стрип „У кажњеничкој колонији“ ништа не губи од вредности оригинала. Помоћу графичког израза се још више истиче квалитет Кафкине приче, указујући тиме и на непролазну вредност књижевног дела и могућност његовог оригиналног начина интерпретације кроз форму стрипа. Одлично усклађеним избором текста и цтрачким умећем, аутори Рилар и Маел су сасвим успешно обезбедили право ремек-дело девете уметности које постаје “огледало душтва у коме живимо, онога што јесмо!”  

maxmaxmaxmax

.

 
 

Стрип категорије

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште