slika baner 8f.png
User Rating:  / 0
PoorBest 

"Моби Дик" - Шабуте

Узмите најрасејанијег човека свог утонулог у најдубља сањарења, поставите га на ноге, дајте му да хода ногу пред ногу и он ће вас неизоставно одвести до воде.

Овим речима почиње стрип “Моби Дик”, издавачке куће “Бесна Кобила” у едицији СТРИПЧИНЕ. Објављен је 2015. године према истоименом роману Хермана Мелвила. Ово дело представља најновију графичку новелу француског стрип-аутора Kристофа Шабутеа. Иразито надарени Алзашанин, после двадесет стрипова и графичких новела (“Вештице”, “Пун месец”, “Сам самцит”...) даје своју визију Мелвиловог чувеног романа и открива своју оригиналност и сведеност а уједно и потпуну садржајност израза. Може се рећи да је Шабуте упркос терету који слава “Моби Дика” носи са собом, успео да створи квалитетно дело девете уметности.

На самом почетку овог графичког романа, уочава се кадрирање попут оног на филму. Контрасни црно-бели тонови веома експресивног цртежа прожимају читав ток стрипа. Шабутеов приступ графици је веома динамичан и изражајан. У том погледу се посебно могу издвојити сцене ковања харпуна капетана Ахаба и сцене лова које кроз цртеж преносе сву напетост догађаја и доживљаја.

Обиман Мелвилов роман, Шабуте је својим сведеним изразом представио у два тома на двеста педесет шест страна графичког романа. Његов приступ нарацији је веома јединствен и интересантан. Читав стрип је подељен на краћа поглавља која су обележена посебним насловима испод којих су итакнути оригинални цитати из “Моби Дика” који одговарају тој глави. Ово дело је растерећено сувишне нарације, а пажња је посвећена утиску који цртеж оставља на читаоца. Цртежи су у овом Шабутеовом уметничком остварењу попут немих наратора. У томе се састоји оригибалан приступ надареног Алзашанина који у потпуности долази до изражаја на самом крају стрипа у сцени где Моби Дик вуче капетана Ахаба на дно океана која је представљена на шест страна. Оно што привлачи посебну пажњу је то што је Шабуте за своју последљу реченицу у стрипу узео прву реченицу Мелвиловог романа “Зовите ме Исмаил...”. Остаје вам једино да узмете овај стрип у руке и да утонете у безгранично уживање!

maxmaxmaxmax
 

.

 
 

Стрип категорије

.

 
 

 

 

 

Филм

Музика

Књига

Позориште